is toegevoegd aan uw favorieten.

Nederlandsche gids op de Parijsche tentoonstelling in 1900

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Op het Champ de Mars bij de Avenue de la Bourdonnais, in het Grand Palais des Champs-Elysées en op de Esplanade des Invalides, nabij het spoorwegstation. Eene vierde ambulance is in de annexe van Vincennes.

Verlichting. Daar de tentoonstelling ook 's avonds open is, heeft de verlichting een belangrijke rol te vervullen. Die taak is ongeveer gelijkelijk verdeeld tusschen het lichtgas en de electriciteit. Het lichtgas wordt geleverd door de Compagnie Parisienne du Gaz, welke hiervoor bijzonder krachtige branders van nieuwe constructie gebruikt. De electriciteit uit zich in allerlei vormen, booglicht, gloeilicht, enz. en bewijst ook belangrijke diensten als beweegkracht. Verschillende krachtige werktuigen tot opwekking van electriciteit zijn hiervoor achter het Electriciteitspaleis en op de Esplanade des Invalides in afzonderlijke paviljoens geplaatst. Doordien groote fabrieken uit de verschillende landen deelnemen aan deze electriciteitsvoortbrenging, wordt hierdoor gedurende de geheele tentoonstelling een practischen wedstrijd gehouden tusschen deze fabrikanten, welke van bijzonder groot belang belooft te worden voor de ontwikkeling der electrische techniek.

Eten en drinken. De eenvoudigste manier om op de tentoonstelling goedkoop te eten en te drinken is het daarvoor benoodigde in een tasch of mand mede te nemen. Vele Parijsche werklieden-families, en niet minder provincialen, zal men vooral op de drukke zomerzondagen in de tentoonstellingsplantsoenen ongegeneerd aan deze maaltijden in de open lucht bezig zien.

Iets duurder wordt het, wanneer men drank en koude eetwaren koopt aan de vele kiosken, die over het geheele tentoonstellingsterrein verspreid zijn.