is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

der Dardanellen (Hellespont), de zee van Marmora en de straat van Konstantinopel (Bosporus) verbonden. De onderdeelen van de genoemde zeeën op de kaart op te zoeken! Zoo ook de eilanden en schiereilanden van Europa! De Kaspische zee is eigenlijk een groot zoutwatermeer, ruim 13 maal zoo groot als Nederland.

§ 11. Hoogte. Door eene lijn van den Rijn- naar den Dnjeprmond wordt het. vastland van Europa in een zuidwestelijk en zuidelijk grootendeels hoog en bergachtig en een noordoostelijk en oostelijk hoofdzakelijk laag en vlak gedeelte gescheiden. Op de randen van dit laatste staan drie berglanden: hetSkandinavische bergland, de Oeral en de Kaukasus. Het groote Europeesche laagland is in het O. het breedst; het beslaat daar als Russisch of Oosteuropeesch laagland de gansche oosthelft van Europa. Tusschen de Weichsel en de hoogten, die in Noord-Frankrijk bij Galais de kust bereiken, is het als Germaansch laagland veel smaller. Als Fransch laagland eindigt het aan den voet der Pyreneeën.

De kern van Europa's bergland is het hooggebergte der Alpen, dat zich van het W. naar het O. uitstrekt, in dezelfde richting toenemende in breedte en afnemende in hoogte. De hoogste top is de Mont-Blanc (4800 M.). Ten N. van de Alpen zijn de Duitsche, ten W. hiervan en van de Alpen de Fransche, ten O. de Karpatische gebergten. De drie zuidelijke schiereilanden bestaan grootendeels uit bergland.

In het bergachtige deel van Europa zijn eenige laagvlakten ingesloten: de Bovenrijnsche vlakte, de Po vlak te, de Walachijsche en de Hongaarsche vlakte.

De eilanden van Zuid-Europa zijn meest alle bergachtig. GrootBrittannië is in het N. en W. bergland, in het O. laagland.

§ 12. Rivieren. De hoofdwaterscheiding van Europa loopt van het ZW. naar het NO. (Eene waterscheiding is eene lijn, die stroomgebieden scheidt. Een stroomgebied is het land, dat water levert aan ééne rivier.) Naar het W. en N. stroomen ? Naar het O. en Z ?

De rivieren der bergachtige schiereilanden, vooral die van Spanje en Skandinavië hebben een zeer ongelijkmatig verval.