is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Etienne wordt veel aan fabrieksnijverheid gedaan. De bevolking is hier natuurlijk zeer dicht. Schraal bevolkt zijn de hooggebergten, het hoogland van Auverge en de Landes. De landbouw is eene hoofdbezigheid. In de streken van Bordeaux, Cette, Reims (Champagne) en Dijon (Bourgondië) wordt veel wijn gekweekt. Het Rhónedal kweekt zijderupsen. De binnenlandsche handel wordt door de vele verkeerswegen, de biutenlandsche door de ligging aan twee zeeën en door de levendige

nijverheid zeer bevorderd.

In het N. van Frankrijk liggen, dichtbij de grenzen, veischeiden industriesteden en vestingen, waarvan Rijsel of Lille (216000 i., wol en linnen) de grootste is. Calais heeft overvaart naar Engeland. Le Havre (120000 i.) is de hoofdhaven voor het Seinegebied. Rouen (110000 i.) heeft veel katoenindustrie. Parijs (2.5 mill. i.), de industriëele en handeldrijvende hoofdstad, gelegen in het punt van samenkomst van vele natuurlijke wegen, als Le Havre Parijs Straatsbui g; Keulen Luik Maas Sambre Oise Parijs; Parijs Orleans Bordeaux Spanje; Parijs Dijon Lyon Marseille. Parijs is vooral eene stad voor mode- en weelde-artikelen. In de nabijheid Versailles en Sèvres (porseleinfabrieken). Reims (1000001.) is eene stapelplaats voor de Champagnewijnen.

Aan 't Kanaal zijn Cherbourg en Biest oorlogshavens. /Aan de Loire: Orleans met nijverheid en Nantes (120000 i.), met de voorhaven St. Nazaire metoverzeesch verkeer.

Aan de Garonne: Toulouse (150000 1.), met fabrieken, en Bordeaux (260000 i.) voor zeeschepen bereikbaar, met

wijnhandel. r, , .

In het Moezelgebied ligt Nancy, in het Wansche deel van

Lotharingen. , , , . ,

I11 het Rhönegebied: Besanqon met horlogefabrieken: Dijon met handel 111 Bourgognewijnen, en Lyon (470000 1.), de tweede stad des rijks, met zijdefabrieken en -handel. Zu.dwestwaarts St. Etienne (140000 i.) met ijzerfabrieken.

Aan de Middellandsche zee Marseille (4400001.), met veel handel, vooral op Algerië, de Levant en, door het Sueskanaal1, op Indië. Toulon is eene oorlogshaven, Nizza een bekend