is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

tot 35° ZB. uit, van kaap Blanco tot kaap Agulhas. Door zijne meerdere breedte in de noordhelft behoort echter ongeveer 2/.i van het werelddeel tot het noordelijk halfrond.

Alleen door de landengte van Sues hangt Afrika niet het overige deel der Oude Wereld santen. Het heeft alzoo zeegrenzen. Welke?

§ 66. Omtrek. De omtrek van Afrika is zeer eenvoudig. Op de noordkust zijn slechts twee vlakke golven: die van Sydra en die van Gabes. Wanneer we de straat van Gibraltar door zijn gegaan, laten we rechts de aan Portugal behoorende Az.oren en de Madeiragroep, verder de Kanarische (Spaansch) en de Kaap Verde eilanden (Portugeesch) liggen. De laatste liggen tegen kaap Verde, het westelijkste punt van Afrika. In de golf van Guinea liggen Fernando Poo en Anno Bom (Spaansch), Principe en S. Thomé (Portugeesch). Op veel grooteren afstand liggen de aan Engeland behoorende eilandjes Ascension en St. Helena. Bij kaap de Goede Hoop verandert de kust van hoofdrichting, om nog later van eene oostelijke in eene noordoostelijke richting over te gaan. Het kanaal van Mozambique scheidt het groote eiland Madagaskar van 't continent. Rondom dit eiland liggen de Maskarenen, de Seychellen, de Amiranten en de Kom oren. Kaap Haf oen en kaap Guardafui zijn de oostelijke punten van Afrika. Uit de golf van Aden leidt Bab-el-Mandeb in de Roode zee.

§ 67- Bodemgesteldheid. Afrika is bijna geheel hoogland. Meestal ligt langs de kust slechts eene stroök laagland, die, wanneer ze moerassig is, als altijd in de tropische streken ongezond is.

In het NW. verheft zich het Barbarijsche hoogland. De ketenen van het Atlasgebergte sluiten hier een steppegebied iti met zoutwatermoerassen of sjots.

Ten Z. van dit hoogland begint de Sahara. Deze is het laagst in het W. en heeft de hoogste gebergten in het midden. De woestijn vertoont twee hoofdvormen, dien van rots- en dien van grintwoestijn. Zand en duinen vindt men in beide, liet meest in de laatste. In het O. draagt de Sahara den naam van Lybische