is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zilver, koper en petroleum worden in groote hoeveelheid gewonnen.

St. Louis (580000 i.), aan de vereeniging van Mississippi en Missouri, is een allerbelangrijkst centrum voor den handel. New-Orleans (290000 i.) is de Mississippi-mondingsstad, eene der belangrijkste uitvoerhavens van de producten der zuidelijke plantagestaten: katoen, tabak, suiker. In het gebied der vijf Canadasche nieren is Chicago (1.7 niill. i.) de hoogstbelangrijke markt van de producten der noordelijke staten: koren, meel, hout, vee; groote slagerijen, evenals in Cincinnati (320000 i.). Chicago is één voorbeeld uit vele van den verbazend snellen groei van sommige Noordanierikaansche steden: het was in 1829 nog een dorp, in 1840 eene stad van nog slechts 5000 inwoners. De Amerikaansche steden dragen in hare breede, rechte straten het kenmerk van gestichte en naar een bepaald, plan gebouwde steden.

Pittsburg (320000 i.) aan den Ohio ligt te midden van kolen- en ijzermijnen en petroleumbronnen en is eene groote ijzer-fabriekstad.

In 't NO. liggen de meeste steden. Boston (560000 i.) is eene belangrijke handels- en industriestad. N ew-Yo rk (met bijgelegen en nu ingelijfde steden, o.a. Brooklyn, 3.4 mill. i.) is na Londen de eerste handelsstad der Aarde. Koren, vee, hout, petroleum, kolen, ijzer, fabrikaten, maar ook een deel van de voortbrengselen der zuidelijke plantages, worden er uitgevoerd; hier komen de landverhuizers uit Europa aan. Philadelphia (1.3 mill. i.), de eerste fabriekstad der Vereenigde Staten, drijft tevens veel handel. Baltimore (510000 i.) voert tabak, koren, meel en oesters uit. Washington (280000 i.) is de hoofdstad der Vereenigde Staten.

§ 80. Mejico, Middel-Amerika en West-lndië. Hier is dadelijk de invloed der Spaansche kolonisatie in de taal zeer merkbaar. Plantagebouw en mijnwezen zijn er de hoofdbezigheden; suiker, tabak, koffie, katoen, cacao, cochenille, mahonihout en verfhouten, goud en zilver zijn de hoofdvoortbrengselen.

Mejico is eene republiek, die veel heeft geleden door woe-