is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Omtrent het klimaat der Povlakte valt nog op te merken, dat de zomertemperaturen hoog, de watertemperaturen laag zijn. Milaan b.v. heeft eeiie gemiddelde Julitemp. van bijna 250, eene gemiddelde Januaritenip. van -f 0.5' (d. i. als Groningen). De Povlakte heeft dus een vastlandsklimaat.

De Povlakte is een landbouwgebied (rijst, tarwe, mais, wijn, moerbeiboomen voor de zijderupsen), met kunstmatige bevloeiing. In de Alpen wordt aan veeteelt gedaan. De nijverheid vindt de meeste beoefenaren aan den voet der Alpen, waar het snelstroomende water dikwijls beweegkracht verschaft. Vooral wordt er gedaan aan zijde-industrie, katoen- en wolverwerking. Faenza vervaardigt aardewerk, Venetië glas. Wel zijn Venetië en Milaan voor den handel niet meer wat zij waren, voordat de zeeweg naar Indië was gevonden, maar de spoorwegen door de Alpen hebben aan de steden der Povlakte weer nieuw handelsleven geschonken.

De Povlakte is dicht bevolkt en rijk aan steden. Turijn (360000 i.) ligt zeer gunstig als punt van samenkomst voorde wegen over de West-Alpen; bij een levendigen handel heeft het zijde- en wolfabrieken. Milaan (490000 i.) met hare veelbewogen geschiedenis, is de eerste handels- en industriestad der Povlakte (veel zijde-industrie). Pa v ia, de oude hoofdstad van het Lombardijsche rijk heeft vele zijdefabrieken, evenals Berga mo en Brescia, die aan den voet der Alpen liggen. Dc vesting Mantua ligt te midden van moerassen. Cremoiia (violen!) gaat achteruit. Venetië (160000 i.), de beroemde schoone eilandenstad, met hare rijke geschiedenis en haai grootsch verleden, de stad der doges, waar de wereldhande der middeleeuwen zich concentreerde, is na de periode der grooti ontdekkingen achteruitgegaan; maar de nieuwe spoorwegverbindingen hebben haar eenig herstel gebracht. Pad 11 a (50000 i.) Verona (65000 i.) ligt te midden van oofttuinen en rijstvelden. De steden in Emilia liggen aan den voet der Apennijnen aai den ouden Via Emilia, die bij Piacenza aan den Po begint Parma en Modena zijn oude residentiestadjes. Bologn; (160000 i.) geniet, door de spoorwegen en de herlevende nijverheid, een vernieuwden bloei. Ravenna lag in den tije