is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

uitvoerhaven van 't riviergebied, Pontianak, de hoofdstad der residentie, met bijna uitsluitend inheenische bevolking, die in huizen op palen woont; de stad staat dan ook bij vloed geregeld onder water. Bij Ngabang in Landak worden goud en diamanten gevonden, evenals bij Sambas en Montrado, waar zich vele Chineezen hebben gevestigd.

De hoofdstroom van Zuid-Börneo is de Barito, bij den mond ook rivier van Bandjennasin geheeten. Om de hoofdstad der Zuider- en Oosterafdeeling, Bandjermasin (51 800 i.), de grootste stad des eilands, gedeeltelijk uit paalwoningen, gedeeltelijk uit drijvende huizen bestaande, in verbinding met het westen te brengen, is de Barito door een kanaal met de Kleine Dajakrivier verbonden. De bewoners van Amoentai vervaardigen ijzeren wapens en prauwen van ijzerhout. De OranjeNassaukolenmijn kij Pengaron is in 1SS4 gesloten.

Aan de Koeteirivier of Mahakam ligt Samarinda, dat rotan, gëtah pêrtsja, schildpad en eetbare vogelnestjes uitvoert. Poeloe Laut bezit steenkolen. Ook in de Berausche landen liggen kolenlagen. Noordwaarts Boeloengan en de Tidoengsche landen.

Het noordelijke deel van Börneo bestaat uit Serawak (in de buurt van de hoofdstad Serawak of Koetjing vindt men antimonium, goud en kolen), dat onder Radja Brooke staat; het sterk ingekrompen sultanaat Broenei (met gelijknamige hoofdstad) en Noord-Börneo, dat sedert 1877 aan de Britsche Noord-Börneo-Compagnie behoort (met tabakplantages; hoofdplaats in Sandakan). Sedert 1888 staan deze drie gebieden onder Engelsch beschermheerschap. Bij de kust ligt het Engelsche eiland Laboean, dat kolen levert.

(Zie nevenstaande plaat.) In de rechterhand de mandau (koppensneller"), waarvoor de scheede op de linkerzijde. Aan de scheede ter versiering een bosje haar en op de scheede een mesje. In de linkerhand een blaasroer van ijzerhout, waarop het vizier en waaraan een ijzeren punt is bevestigd, 0111 't geheel tevens als lans te kunnen gebruiken. De pijltjes voor liet blaasroer worden in den koker (rechterzijde) geborgen. Het schild is met menschenhaar versierd, de borstlap met dierentanden en schelpjes.