is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ivoorkust, tot de Slavenkust en langs het Tsaadmeer en de rivier Sjari tot Fransch Oebangi. Kano, eene stad van misschien 60 000 inwoners, is de belangrijkste handelsstad in Sokoto, ja van den geheelen Middel-Soedan; verder zijn Gando, Jakoba en Jola handelssteden. Onder de steden bij het Tsaadmeer is de stad Koeka, in het land Kor 11 oe, het eindstation voor den grooten handelsweg van Tripolis uit, de belangrijkste.

Het in 1882 ontstane rijk van den Mahdi is een voorbeeld, hoe in het Mohammedaansche Afrika onder invloed van ontevredenheid (hier over het Egyptisch beheer en over het afschaffen van den slavenhandel) en het opwekken van het fanatisme bij tot roof en plundering geneigde volken plotseling een staat heeft kunnen ontstaan, waaraan echter een spoedige ondergang was beschoren. Omdoerman, tegenover het verwoeste Khartoem, welk laatste tegenwoordig evenwel weer wordt opgebouwd, was de hoofdstad, een middelpunt voor den handel in slaven, struisveeren, ivoor en caoutchouc. Van het zuiden uit is Engeland noordwaarts in het Nijlgebied doorgedrongen en sedert i8gg staat de Oost-Soedan tot 220 NB. onder een door Egypte onder goedkeuring van Engeland benoemden gouverneur-generaal.

Het Arabische sultanaat Zanzibar staat sinds 1890 onder Engelsch protectoraat. De stad Zanzibar (100000 i.) ligt, evenals vele steden op het lage gedeelte van Afrika's oostkust, op een eiland. Het is eene zeer belangrijke handelsstad, de hoofdhaven voor het binnenland: uitvoer van kruidnagelen van de eilanden Zanzibar en Pemba, kopal, ivoor; invoer van katoenen stoffen, glasparels, ijzerwaren etc.

Het sultanaat Marokko wordt bewoond door Berbers (een Chamietische stam) en Arabieren. Landbouw, wijn-en notenteelt, veeteelt en nijverheid (wapens, metaalwaren, marokijnleder, tapijten) zijn de hoofdbezigheden. De bevolking is, onder den invloed der ulema's, den Christenen vijandig. Fez, de hoofdstad (150000 i.), en Marokko zijn er de groote steden. Tangér is de voornaamste haven. Ceuta is het grootste der zoogenaamde presidio's, Spaansche bezittingen op de noordkust. De oase Tafilelt erkent Marokko's opperheerschappij.