is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der land- en volkenkunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

in het oosten van den Archipel wordt de plantenwereld evenwel minder welig. In de binnenlanden der Groote Soendaeilanden, op de gebergten, maakt de eigenlijke tropische plantengroei voor bergwouden, in de binnenlanden van Vooren Achter-lndië maakt hij dikwijls voor Savanen plaats. China en Japan hebben altijdgroene planten (camelia's en andere ook als sierplanten in Europa ingevoerde), de theestruik, rijst en katoen, in 'tN. ook tarwe.

Het noorden van Azië heeft vele pelsdieren (sabeldier, martersoorten, hermelijn, poolvos). In Turkestan, Dzjoengarije en Mongolië zwerven wilde of verwilderde paarden rond; het Centraalaziatische hoogland heeft den yak, West-Azië en VoorIndië den buffel; de Indische Archipel den karbouw; Turkestan, Dzjoengarije, Mongolië en Tibet den kameel; Klein-Azië, Armenië, I'erzië, Mesopotamië, Syrië en Arabië den dromedaris; Voor- en Achter-lndië, Soematra en Borneo hebbenden olifant. De tijger van Zuid- en Middel-Azië komt tot in de streken van het Baikalmeer voor en in den liulischen Archipel leeft hij op Soematra en Java. In zuidelijk Arabië en Perzië komt de leeuw voor; West-Azië herbergt den gestreepten hyena, westelijk Siberië den lynx. Den neushoorn hebben de Himalajastreken en westelijk Achter-lndië gemeen met de drie westelijke Groote Soenda-eilanden.

De kleine oosthelft van den Indischen Archipel heeft buideldieren. De Aroe eilanden bezitten paradijsvogels; op Borneo en Soematra treft men den orang oetan aan.

Azië is het vaderland van vele onzer huisdieren, van onze korensoorten en van vele boomvruchten, alsook van vele bij ons ingevoerde sierplanten.

§ 61. Afrika. Den weligsten, tropischen plantengroei heeft Afrika op de Guinea-kusten zuidelijk tot ongeveer aan de Kongomonding en verder in het aequatoriale deel van het Kongogebied en op kust van Zanzibar, waar kokos- en oliepalmen, apenbroodboomen en bananen groeien. Het hooge Oostafrikaansche hoogland belemmert den invloed van den Indischen oceaan en geeft het landschap van oostelijk tropisch Afrika voor een groot deel meer een savanekarakter, wat in nog sterkere