is toegevoegd aan uw favorieten.

De borduurkunst

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

werk. Dat is haar kunstambacht. Hare taak als kunstenares is, iets schoons tot stand te brengen. Coöperatie is daarbij geenszins een bewijs van zwakheid, maar veeleer vermeerdering van kracht.

Onder de ergste misslagen, die men in een borduurpatroon kan begaan, is het streven naar een schilderen van bloemen en anderszins, een aanbrengen van licht en schaduw, waardoor relief verkregen wordt. Die misgreep is wel het ergste, wanneer de bloem op eene natuurlijke bloem gelijkt, losjes neergelegd op de oppervlakte van de stof.

Laat het toch eens en voor altijd goed begrepen worden, dat wij in eene schilderij iets anders verlangen dan in een stuk naaldwerk. In eene schilderij is de oppervlakte, de oorspronkelijke, schijnbaar geheel verdwenen en de beschouwer ziet slechts in de plaats daarvan eene voorstelling, alsof er eene opening in den wand ware. Maar een schilderachtig effect is niet het eerste of eenige doel der kunst; en bij de versierende kunst moet het zorgvuldig worden vermeden.

Een goed ontwerper van behangselpapieren zoekt niet naar een patroon, dat u als het ware tegemoet komt, of wedijvert met eene schilderij en het daardoor onmogelijk maakt er een schilderstuk tegen te hangen. Hij zoekt naar behaaglijke, gebroken tinten, naar eenen goeden achtergrond voor platen en huisraad. Zoo ook moet de patroonteekenaar rekening houden met de plaatsing van het gordijn, het scherm, het schut of het altaarkleed, waarvoor hij teekent. Een voorwerp versieren, er ornamenten op aanbrengen, heeft ten doel zijne oppervlakte te verrijken in