Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zuidhelling liangt de grootste Alpengletsjer af, de A1 e t s c h-g 1 e t sj e r.

In het bergland is de temperatuur zeer verschillend èn naar de hoogte van den bodem èn naar de richting der dalen. De naar het Z. opene Alpendalen hebben zeer hooge zomertemperaturen; aan de noordzijde daalt de wintertemperatuur wel eens tot — 30°. De regenhoeveelheid is over 't algemeen aanzienlijk, maar blijft ver beneden liet gemiddelde in dalen als Wallis en Engadin, die voor de heerschende zuidwestenwinden vrij gesloten zijn. In vele, vooral in naar 't NW. en N. geopende dalen, waait soms de Föhn, een droge, warme wind, die met kracht van den Alpenkam neerkomt en de sneeuw doet smelten, Als voorraadmagazijn van sneeuw en ijs is Zwitserland voor Rijn-, Rhóne-, Donau- en Pogebied allerbelangrijkst.

In de Alpenstreek: Cliur (10) en Martigny aan Rijn en Rhóne in overeenkomstige ligging. Da vos is een bekend herstellingsoord. Groot is het aantal touristendorpen, o. a. Zermatt in Wallis, St. Moriz in het Engadin. Het kanton Tessino, met Lugano (5), Be 1 li n zo na (4) en Locarno (3) heeft een Italiaanscli sprekende bevolking en op de oevers van Lago Maggiore en Lugano-meer ook een Italiaansche natuur.

De Zwitsersche Jura is, met zijn ZW.—NO. loopende ketenen en lengtedalen en zijn ingekerfde dwarsdalen, die te nauw zijn voor wegen, een geschikt grensgebergte. In den kalksteenbodem verdwijnt het water gemakkelijk, zoodat althans de hoogere deelen voor landbouw en veeteelt niet zeer geschikt zijn. Aan den voet liggen drie nieren; liet grootste is dat van Neuchatel (19). De bevolking is het dichtst in de nijverheidstreken, vooral in de buurt van Le Locle (10) en La Chaux de Fonds (32), beide met horlogerie. Waar de Rijn met een waterval door den Jura breekt Schaffhausen (15)» dat de kracht van den val gebruikt voor zijn industrie.

Het Zwitsersche heuvelland is het dichtst bevolkte deel des rijks.

Sluiten