Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

landtongen der haften; de vele wandelende duinen zijn thans meest vastgelegd. Het oude Danzig (135) en het later groot geworden Koningsbergen (280) hebben veel uitvoer van landbouwproducten, ook uit Rusland, vooral het tweede; de Russische belastingpolitiek doet hun echter veel kwaad. Op de kusten van Sa 111 land wordt barnsteen gevischt en, in het land, gedolven.

§4. België. Grootte: iets kleiner dan Nedcrl. Inwoners: 1.6 mill. meer dan Xederl. Het koninkrijk België bestaat in 't Zuiden uit de Ardennen, het noordwestelijk deel van het Rijnsche leisteenplateau. Ze vormen een hoogvlakte, die zich in de Hautes Fagnes (= hoogvenen: op de vlakke deelen zijn venen ontstaan) tot een hoogtemaximum van 700 M. verheft, en waarin de rivieren (de Maas met de Semois, de Sambre en de Ourthe) zich diepe, mooie dalen hebben uitgeslepen. Dit bergland heeft in de hoogste deelen een guur klimaat met sneeuwrijke winters en is grootendeels onvruchtbaar en schraal bevolkt; het bezit ook groote, mooie loofwouden. De noordelijke lagere deelen zijn beter bebouwd. Het bochtige dal der Semois heeft een aangenaam klimaat. Tusschen Maas en Vesdre ligt het land van Herve, met veel veeteelt. Het Vesdre-dal heeft veel fabrieken, vooral te Verviers (72; laken); in een zijdal ligt de badplaats Spa (8). In het onzijdig gebied van Moresnet liggende zinkgroeven van V i e i 11 e M o n t a g n e.

In het dvvarsdal der Maas D i n a n t (7), niet ver van den mond der Lesse, die door de grot van Han stroomt.

De kolen- en ijzergordel aan den noordrand van het Leisteenplateau loopt in België langs de dalen van Henne (Fr. Haine), Sambre en Maas, door de provincies Henegouwen , Namen en Luik. De eene mijn, oven en fabriek volgt hier op de andere. Mons of Hergen (27), de hoofdstad van Henegouwen, is door de kolenmijnen der Borinage het middelpunt geworden van vele volkrijke gemeenten. Rondom Charleroi (27) zijn vele fabrieksplaatsen ontstaan en daarmee haast samengegroeid; overal

Sluiten