Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

229

vcrneur. — Er zijn tegenwoordig 46 staten, 2 territorien (Arizona en Nieuw-Mexico) en 2 niet georganiseerde territorien (Alaska en Hawaii).

§ 36. Mexico vertoont gelijkenis met Spanje, in zoover de kern des lands uit een groote hoogvlakte bestaat. Ze is hier echter veel hooger, in 't N. 12 1500 M., dan zuidwaarts rijzend tot 2000 a 2300 M. Het klimaat is droog, vooral in 't Noorden, waar groote steppen en woestijnen liggen, ten deele met doornstruiken bedekt; de schapenteelt breidt er zich uit. Zuidwaarts neemt met den regenval het aantal oasen toe en in de zuidelijke landschappen heerscht een eeuwige lente en valt door de zuidelijke ligging en door de grootere hoogte genoeg regen om landbouw in 't groot te drijven, die door bevloeiing sterk wordt uitgebreid. De hoogvlakte is er door bergketenen in kleine plateau's gedeeld. Reuzen vulkaankegels verheffen zich daartusschen , waarvan vele nog uitbarstingen hebben. I)e hoogste zijn dc l'iek van Orizaba (5500M.) en de Popocatepetl (5450 M.). De hoogvlakte is bovendien rijk aan metalen, vooral zilver, waarvoor Mexico het eerste land der aarde is. De oudste mijnen liggen in 'tZ., nieuwe, rijke groeven komen meer noordwaarts tot ontginning. De zeer gemoderniseerde hoofdstad Mexico (35°) I'S* in het bondsdistrict, op het plateau van Anahuac. De tweede stad des lands is Guadalajara (101), de derde Pu eb la (94). De bekendste mijnstad is San Luis Potosi (61).

Veel regen ontvangen de buitenhellingen en terrassen der randgebergten in 't Z., vooral aan de Atlantische zijde, daar strekken zich de dichte tropische oerwouden, en omhoog de.prachtige eiken- en dennenbosschen uit. Daar worden de tropische cultures gedreven, vooral suikerriet (dat hier tot 1500 M. hoogte groeit, terwijl het op Java alleen in de laaglanden geplant wordt), koffie, tabak, rijst, katoen, vruchten (bananen). Op den ZW.rand zijn deze cultures nog voor groote uitbreiding vatbaar, en evenzoo in het Isthmusgebied. Op het lage schiereiland Yucatan wordt de agave-soort gekweekt, die een der belangrijkste uitvoer-

Sluiten