Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zeer vulkanisch (vulkanen, geisers); het Zuideiland heeft een hoog gebergte (de Zuid el ij k e Alpen, boven de sneeuwgrens reikend, met den Mount Cook, 3800 M.); de kust is in 't ZYV. een fjordkust. Het klimaat is zeer aangenaam en gelijkmatig. Hoofdvoortbrengselen zijn wol, vleesch , goud, boter en kaas, Nieuw-zeelandsch vlas; handel en scheepvaart zijn zeer belangrijk. De inboorlingen, de Maori's, zijn in aantal afgenomen, hoewel hun aanleg niet gering is (thans 43 000); de kolonisten nemen vrij snel in aantal toe (0.9 mill.). De hoofdstad Wellington (70) evenals de haven Auckland (65), liggen op het Noordeiland; Dunedin (60) op het Zuideiland, ligt in de nabijheid van goudmijnen. Ook de kleinere steden zijn van alle moderne inrichtingen voorzien.

§ 47. Nieuw-Guinea, door de Torresstraat van't vasteland gescheiden, het grootste eiland der Aarde (24 maal Nederland), het land der kroesharige Papoea's, is grootendeels met dichte bosschen bedekt, waarin schoone vogelsoorten (papagaaien, paradijsvogels) leven. In 't N. verheft zich, bij de Geelvinkbaai, het Arfakgebergte tot 2900 M. Door het midden van het eiland loopt een , in 't binnenland nog onbekend hoogland, dat in 't W. tot groote hoogte stijgt; de sneeuwtoppen zijn van de kust af gezien. In het oostelijke schiereiland bereiken eenige toppen een hoogte van 4000 M. Op de zuidkust vormt de Flyrivier een groote delta; de kusten zijn op vele plaatsen moerassig. De westhelft, tot 1410 OL., behoort aan Nederland, het ZO. aan de Republiek Australië, het NO. (Keizer-Wilhelmsland) aan Duitschland. De nabijgelegen Bismarck-archipel staat onder Duitsch beschermheerschap.

§ 48. Oceanië. Onder de vele archipels en kleine eilanden, die in den Grooten oceaan verspreid liggen, zijn hooge en lage eilanden. De eerste zijn meest van vulkanische!! oorsprong. De lage eilanden zijn koraaleilanden. Men onderscheidt kustriffen, die onmiddellijk aan de kust verbonden zijn, barrièreriffen, die een kanaal tusschen het rif en de kitst openlaten, welke laatste doorgaans langs

Sluiten