Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

aan het wereldverkeer heeft geschonken (naast kina, cacao, maïs, tomaat, maniok, Spaansche peper, de beste kaoetsjoek-planten, ananas, plantaardig ivoor; uit liet zuidelijk subtropisch gebied de aardappel). Virginië en de overige Engelsche koloniën in Noord-Amerika vonden in 't begin der 17e eeuw in de tabak het eerste uitvoerartikel, waardoor een geregeld verkeer met de Oude Wereld kon worden onderhouden. De V. St. (vooral Kentucky, NoordCarolina, Virginië) zijn de belangrijkste tabaksleveranciers. Andere zijn Britsch Indië, Oostenrijk-Hongarije, Rusland, Duitschland, Aziatisch-Turkije, Nederlandsch-Indië, Brazilië, Cuba, de Philippijnen en Mexico.

De specerijen waren het vooral, die in de middeleeuwen den handel van de Italiaansche en Zuid-Duitsehe steden en Augsburg voedden en later den zeeweg naar Indië deden vinden. De Molukken of Specerijeilanden zijn het vaderland van de kruidnagelen en de muskaatnoten; Sumatra en de Riouw-Archipel leveren peper; Ceylon is het kaneel eiland.

De opium, bereidt uit de maankop-papaver, die vooral in Voor-Indië, China, in Perzië, Klein-Azië, Syrië, Egypte en Turkije wordt verbouwd, en de hasjiesj , uit de Indische hennep gemaakt, zijn bedwelmende genotmiddelen. De hasjiesj wordt in Zuid-Azië en Noord-Afrika veel gebruikt; de opium wordt buiten de landen, waar zij wordt gekweekt, in Nederlandsch Indië gerookt. In China zijn verbouw, invoer en gebruik sedert kort bij de wet beperkt.

§ 41. Olie- en vezelstofplanten, Houtsoorten. Van geen gering belang zijn bij het toenemend gebruik, dat de voedingsmiddelen-industrie van oliën maakt, eenige olieplanten. I)e olijf, het vlas en het sesamzaad, de eerste het meest in Zuid-Europa; het tweede vooral in Rusland (en voor de olie thans ook de Unie en Oost-lndië); het derde in Britsch-Indië, Oost-Afrika en Turkije, zijn reeds van oudsher bekend. Van jongeren datum zijn de aardnotenolie, afkomstig van een vlinderbloemige plant, die in Afrika, Zuid-Amerika, Oost-lndië en Zuid-Europa

Sluiten