Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

op. Zij begrijpe welk een groot werk haar te doen staat en doe het zoo goed als in haar vermogen is.

Behalve deze algemeene wenken, kunnen enkele meer bijzondere worden gegeven, die den gezondheidstoestand der zwangere betreffen.

I. De kleeding. - Het doel der kleeding is het lichaam te bedekken en te verwarmen. Zij moet daartoe zoo gelijkmatig mogelijk over het lichaam verdeeld zijn en zoo licht zijn als in overeenstemming is te brengen met de eischen van voldoende warmte. De kleeding mag nooit hinderlijk zijn voor de ademhaling of de spijsvertering, den bloedsomloop of de beweging. Dit geldt als eerste en voornaamste vereischte voor de kleeding in 't algemeen. De afzonderlijke kleedingstukken geven aanleiding tot de volgende opmerkingen.

A. Schoenen en kousen. — Deze moeten groot genoeg, breed genoeg, dik genoeg en sterk genoeg zijn. Zij moeten den natuurlijken vorm van den voet hebben en dus steeds op maat en ruim gemaakt, nooit in een winkel gekocht zijn. De hakken moeten laag, groot en plat zijn, de zolen stevig en van werkelijk goed leer, niet van de een of andere goedkoope, slappe namaakstof. Leer is, wanneer het droog is, een zeer slechte warmte-geleider (droge schoenen houden de voeten warm), terwijl het de warmte beter geleidt,

I

Sluiten