Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zijn zij zacht en doen zij volstrekt geen pijn. Inwendige aambeien komen naar buiten als men stoelgang heeft, en zijn zacht, donkerrood van kleur en bloeden gewoonlijk spoedig. Zij blijven soms buiten, nadat de ontlasting heeft opgehouden en, worden dan blauw rood van kleur gespannen en pijnlijk omdat zij door de sluitspier van den endeldarm gedrukt worden.

Aambeien ontstaan door alles, wat drukking uitoefent op de bloedvaten van den endeldarm, zooals door verstopping, drukking der baarmoeder, bloedsophooping in de lever, enz. omdat dan de vrije bloedsafloop uit den endeldarm verhinderd is. Het hebben van aambeien is dus niet altijd een zuiver plaatselijke kwaal. Zij bestaan niet alleen gedurende de zwangerschap maar komen in dien tijd meer voor dan anders, vooral in het begin of tegen het einde.

De meest voorkomende oorzaak der aambeien is herhaalde verstopping. Daar verstopping veelvuldiger voorkomt gedurende de zwangerschap dan in een anderen tijd, is dit ook met aambeien het geval: nog een reden te meer om te zorgen dat men geregeld ontlasting heeft. Aambeien veroorzaken branderigheid en jeuk rondom den anus, die toeneemt bij de ontlasting, vooral als deze nogal hard is. Soms komt met deze een weinig bloed en ontstaat een harde knobbel, die

Sluiten