Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gekookte rijst, gerstepap of dunne havermout, gestoofde appelen, dadels en pruimen mag men zooveel eten als men wil, daarentegen geen vijgen of andere vruchten met pitten zooals aardbeien, frambozen en aalbessen en slechts weinig melk. Thee, chocolade en koffie mogen niet gedronken worden. Warm gekookt water, gerstewater of slappe, warme limonade kan men echter zooveel

drinken als men lust.

Ook moet men niet verzuimen eene plaatselijke behandeling toe te passen. Als de aambeien uitsteken, moeten zij omhoog gedrukt worden. Zeer goed is ook de in Indië algemeen gevolgde "gewoonte, om na de ontlasting de streek van den anus goed te wasschen met koud water. Tegen de pijn geeft het insmeren met vaseline, of een warm zitbad groote verlichting. Bij heftige bloeding helpt een inspuiting van koud water en de drukking van een dot verbandwatten.

Een gulden regel voor iedereen, die aan aambeien lijdt, is deze: zorg dat de ontlasting 's avonds plaats heeft, zoodat men pijn en ongemak vermijden kan door onmiddellijk ter rust te gaan. Laxeermiddelen moet men op zoo n tijd gebruiken, dat zij 's avonds hun uitwerking hebben.

Men overlegge met den geneesheer welk laxeermiddel het beste is.

IX. Witte vloed. - Iedere zwangere vrouw

Sluiten