Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Dit kan natuurlijk geen kwafid. Is echter de aandrang tot urineloozing gepaard met een gevoel van prikkeling, dan is waarschijnlijk de urine wat te scherp. In zulke gevallen is zij vrij sterk gekleurd en vormt zich een rood wolkje als de urine is afgekoeld. Dan moet men door eenvoudig voedsel zorgen dat de urine minder dik en prikkelend wordt; men moet geen thee, koffie, wijn of bier gebruiken, maar veel gerstewater of melk of 't allerliefst gewoon zuiver water drinken. Men mag geen specerijen, kaas, zoutevisch of zeer zure vruchten gebruiken.

Op het einde der zwangerschap kan het voorkomen, dat een patiënt bemerkt dat zij wat urine kwijt raakt bij de minste inspanning b.v. door te staan, te hoesten of te niezen. Dit komt door drukking van de zware baarmoeder op de blaas en kan dikwijls verholpen worden door het dragen van een goed passend buikcorset.

Ten slotte wijzen wij er op, dat alle aandoeningen van de blaas met ernst behandeld moeten worden. Men mag ze nooit verwaarloozen — en niet verzuimen onmiddellijk geneeskundige hulp in te roepen wanneer men bezwaren of pijn heeft; het kan zijn dat het den volgenden dag weer over is, maar het kan ook zijn van niet, en het is veel beter, dat men iemand verwijt dat zij angstig en lastig is, dan dat men te laat

Sluiten