Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ZOOGEN ENZ.

Zoogen is voor het kind het allerbeste. Verscheidene kinderen verdragen in het geheel geen ander voedsel dan de moedermelk. Van de kinderen, die met moedermelk gevoed worden, sterven veel minder dan van die welke ander voedsel ontvangen. De kinderen, die de borst krijgen, groeien beter en met minder stoornissen op, dan zij die met „de flesch" of door een min gevoed worden.

Een moeder, die zonder noodzakelijkheid, weigert haar kind te voeden, berooft dit van het beste, dat voor het kind te krijgen is, en loopt meer gevaar dan andere moeders om het kind. dat haar geschonken is, weer te verliezen. Voor een goed deel moet dan aan haar zelf de schuld gegeven worden, wanneer het kind zich niet voordeelig ontwikkelt, voedingsstoornissen krijgt, met Engelsche ziekte behept wordt en als een zwakke stumper met kromme beenen na anderhalf jaar nog niet loopen kan.

Wanneer een vrouw, die voldoende en goed zog heeft, niet wil zoogen, brengt zij bovendien zich zelf nadeel toe. Het herstel in het kraambed wordt vertraagd, de zogafscheiding, die toch doorgaat, verzwakt haar nu, in plaats dat zij er sterker en gezonder door wordt, omdat zij zich niet behoorlijk durft voeden: de kraamafscheiding houdt langer aan dan anders.

Maar al sprongen de voordeelen van het zelf-

Sluiten