Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

is te bereiden. Het eenvoudigste voedsel - in ons land vrijwel overal gemakkelijk te verkrijgen en gemakkelijk te bereiden - is koemelk. Hiermede neemt men dus in den regel de eerste proef, maar jammer genoeg, verschilt zij in samenstelling te veel met moedermelk, zoodat zij meestal niet zonder verdere toebereiding door jonge kinderen verdragen wordt. De koemelk bevat meer eiwit, d.w.z. kaasstof, en minder suiker dan de moedermelk, en de kaasstof van de koemelk die in de maag wordt gestremd, is taaier en minder gemakkelijk verteerbaar dan de kaasstof van de moedei melk. Om deze bezwaren gedeeltelijk te boven te komen en de koemelk meer op moedermelk te doen gelijken, verdunt men ze met gekookt water en voegt men er melksuiker aan toe. Dikwijls is toevoeging van gerstewater, rijstewater of havermeelwater beter dan toevoeging van water. Gerstewater wordt het beste en eenvoudigste op de volgende wijze gemaakt: - Neem twee paplepels gerstemeel. Doe deze in een sauspan met 2 liter water en laat dit koken, tot het op de helft verkookt is, wat zoowat een uur duren zal. Havermeel- en rijstewater worden op dezelfde wijze verkregen, het eerste wordt dikwijls gebruikt als het kind last heeft van verstopping, het tweede als het geplaagd is met diarrhee. Beide moeten goed gekookt worden, zoodat het zetmeel of

Sluiten