Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

een „Soxhlet's toestel" voordeeliger zijn. Tegenover deze besparing staan natuurlijk de tijd en de zorg, die men aan de bereiding van het voedsel moet besteden.

Gepeptoniseerde melk: d. i. melk waaraan pepton is toegevoegd, wordt soms door den geneesheer voorgeschreven bij zeer zwakke kinderen, die de gewone gekookte melk niet kunnen verdragen. Het spreekt wel vanzelf dat de geneesheer dan ook wel zal voorschrijven, hoe de gepeptoniseerde melk gemaakt moet worden, daar de vermenging en bereiding afhankelijk is van de soort van pepton (en er zijn vele!) die verkozen wordt.

Somtijds schijnt het, dat het kind geen enkel melkvoedsel verdragen kan, daar het voortdurend gestremde melk braakt. In dit geval beproeft men dikwijls karnemelk met room of karnemelk met gerstewater (half om half en twee theelepels room op iedere flesch). Soms is het noodig, dat voor een poos geheel met het geven van melk wordt opgehouden. Dan wordt dikwijls bouillon van kalfsvleesch of alleen gerstewater voorgeschreven. Kalfsbouillon wordt op de volgende wijze toebereid. Neem 250 gram mager kalfsvleesch zonder beenen, snijd het in kleine stukjes, doe die in een gesloten pan met driekwart liter water en laat dit mengsel drie of vier uren in een niet te heeten oven staan.

11

Sluiten