Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

voor de hoek- of oogtanden, die eerst een poos later komen, tusschen de vijftiende en twintigste maand. Deze staan bij de mondhoeken en zijn puntiger dan de andere tanden. De achterkiezen maken het stel wisseltanden voltallig. Zij komen gewoonlijk ongeveer op het einde van het tweede jaar.

Er kunnen vele afwijkingen op dezen regel voorkomen. De tanden kunnen al vóór de zevende maand doorkomen, soms reeds in de derde of vierde maand en er zijn zelfs kinderen, die geboren worden met tanden in den mond. Men kan echter in het algemeen zeggen, dat het geen voordeel voor een kind is, om zeer jong tanden te krijgen. Ook kunnen de boven voortanden wel eens vroeger komen dan de benedentanden en het tweede stel kiezen komt wel eens uit vóór de oogtanden. De buitenste snijtanden komen misschien in het geheel niet uit, of wel aan den eenen en niet aan den anderen kant of alleen links onder en rechts boven, of wel in de benedenen niet in de bovenkaak. Als dit het geval is, staan de voortanden een weinig van elkaar, als het ware om de open ruimte te vullen, die door het wegblijven van de buitenste snijtanden veroorzaakt wordt.

Al deze afwijkingen hebben echter weinig te beteekenen, als het uitkomen van de tanden maar niet al te laat komt. Wanneer een kind

Sluiten