Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

moeilijker met elkaar dan met een klinker te verbinden zijn. De verbinding van een niet-vloeienden medeklinker met een volgenden klinker is al lastig, nog lastiger is het zoo'n letter te verbinden met een volgenden medeklinker. Het dooreen haspelen van de letters komt hierbij ook nogal vaak voor.

Het is daarom ook beter met de „dubbele medeklinkers" niet te vroeg te beginnen. Wel is er niets tegen een enkel eenvoudig woord als eens, als vrij spoedig te gebruiken, maar een gezette behandeling van deze moeilijkheid hebben we laten wachten tot in het 3e stukje. Daardoor konden deze oefeningen dan meteen stelselmatig afgehandeld worden.

Hierbij is getracht de opvolging zoo geleidelijk mogelijk te maken. Daartoe is gelet op de volgende regels:

de moeilijkste verbinding is die, waarbij de eerste medeklinker een der volgende is: b, d, k, p, t.

bij gelijke moeilijkheid in de verbinding is een woord met twee medeklinkers achteraan gemakkelijker te lezen dan een met twee medeklinkers vooraan.

bij het bepalen van de volgorde der leesoefeningen moet ook rekening gehouden worden met het aantal woorden, waarin een of andere groep medeklinkers voorkomt, zoodat b.v. leesoefeningen voor lm vrij laat gehouden worden, ofschoon de verbinding van l met m niet moeilik is.

Met het oog op deze regels is voor de leesoefeningen, op dezen trap. deze orde vastgesteld:

woorden, waarvan de laatste twee letters zijn: ns, nt, rs, rt, st, It, ft, pt, kt, cht,

woorden, waarvan de laatste twee letters zijn: If, mt. Ik, rk, woorden, waarvan de eerste twee letters zijn: vl, vr, ft, zw, pl,

woorden, waarvan de laatste twee letters zijn: Is, lp, lm, rp, rm. rn, rf, mp, sp, ts,

woorden, waarvan de eerste twee letters zijn: fr, kw, tw,

pi, ij-

Enkele groepen medeklinkers, waarmee slechts zeer weinig woorden gemaakt kunnen worden, zijn behandeld bij een der

Sluiten