Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

6. HOOFDSTEDEN EN AANTAL INWONERS.

1. Schrijf de staten . van Europa op in volgorde naar de grootte der hoofdsteden ; aldus :

r. Het koninkrijk Groot-Brittannie en Ierland met de hoofdstad Londen, 6.000.000 inw.

2. De republiek Frankrijk met de hoofdstad Parijs , 2.500.000 inw.

3. Het keizerrijk Duitschland met de hoofdstad.... enz.

II. Over welke hoofdsteden reist men van Lissabon naar Petersburg 1 3. In welke richting ligt Berlijn van Amsterdam? 4. Welke hoofdsteden liggen in een Zuidoostelijke richting van Amsterdam? 5. In welke richting liggen de hoofdsteden van Rusland en Zweden ten opzichte van de hoofdstad van Noorwegen? 6. In welke richting ligt Kopenhagen van Christiania? 7. In welke richting moet men reizen van Amsterdam naar Londen ?

6. DE ZEEËN EN EILANDEN.

Een groot deel van Europa wordt door zeeën bespoeld. 1 en Noorden vinden we de Noordelijke IJszee, ten Westen den Atlantischen oceaan en ten Zuiden de Miririellandsrlie zee.

Deze groote zeeën hebben weer kleinere zeeën en golven tot onderdeelen. Zoo is de Witte zee een onderdeel van de Noordelijke I|szee. De Golf van Biskaje, het Kanaal, de Noordzee en de Oostzee zijn deelen van den Atlantischen oceaan. De Oostzee dringt diep in het land op en vormt in 't N. de Botnische golf en Oostwaarts de Golf van Finland.

Door de Straat van Gibraltar staat de Miduellandsche zee met den Atlantischen oceaan in verbinding. Ook in de Middellandsche zee treffen we

Sluiten