Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

mondt uit in de Kaspische zee? 9. Welke rivieren monden uit in de Zwarte zeel 10. Door welke landen stroomt de Donau t 11. In welk land is de Po; op welk gebergte ontspringt ze, en in welke zee mondt ze uit?

12. Aan welke rivier ligt Londen ? 13. Parijs ligt aan de ...

Weenen aan den St.-Petersburg aan de ... . en Lissabon

aan den ....

12 KLIMAAT EN VOORTBRENGSELEN.

In de Noordelijke streken van Europa is het kouder dan bij ons, en in de Zuidelijke is het warmer.

In het Noorden zijn streken, waar onze loof- en ooftboomen niet kunnen groeien. Men vindt er dwergberken, mossen en beuken. Het rendier vervult er de rol van koe en paard tegelijk, en ook de hond is er trekdier. Beren en tal van pelsdieren zijn er inheemsch

In Spanje en Portugal, in Italië en Turkije behoort niet alleen de wijnstok thuis, maar ook tal van zuidvruchten, b.v. olijven, citroenen, amandelen, sinaasappelen en vijgen. Daar vindt men de streken van de altijd-groene loofboom en. Er zijn meestal regenrijke, zachte winters en heete, droge zomers. Men verbouwt er niet alleen tarwe, maar ook maïs en rijst, suikerriet en katoen. Hier dient het muildier velerwegen als paard. l)e zijderups is er een belangrijk dier. In de Zuidelijke landen vervaardigt men veel zijden stoffen.

Geen land van Europa levert zooveel wijn als Frankrijk; maar ook de wijnen van Portugal, Spanje, Hongarije en Duitschland (Rijn wijnen) zijn beroemd.

Sluiten