Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

11. LOOP DER RIVIEREN.

1. Welke rivieren op het Pyreneesch schiereiland stroomen naar het W. en welke naar het O.? 2. Welke rivieren stroomen in Frankrijk? 3. Door welke landen stroomt de Maas? 4. In welke landen loopt de Rijn? 5. Welke rivieren in Duitschland stroomen uit in de Noordzee en welke in de Oostzee? 6. Van welke Russische rivieren ontvangt de Oostzee het water? 7. Welke rivieren monden uit in de Noordelijke IJszee? 8. Welke rivier mondt uit in de Kaspische zee? 9. Welke rivieren monden uit in de Zwarte zee? 10. Door welke landen stroomt de Donau? 11. In welk land is de Po; op welk gebergte ontspringt ze, en in welke zee mondt ze uit?

12. Aan welke rivier ligt Londen? 13. Parijs ligt aan de Weenen aan den . . . ., St.-Petersburg aan de ... .

en Lissabon aan den ....

12. KLIMAAT EN VOORTBRENGSELEN.

In de Noordelijke streken van Europa is het konder dan bij ons en in de Zuidelijke is het warmer.

In het Noorden zijn streken, waar onze loof- en ooftboomen niet kunnen groeien. Men vindt er dwergberken, mossen en beuken. Het rendier vervult er de rol van koe en paard tegelijk, en ook de hond is er trekdier. Beren en tal van pelsdieren zijn er inheemsch.

In Spanje en Portugal, in Italië en Turkije behoort niet alleen de wijnstok thuis, maar ook tal van zuidvruchten , b.v. o 1 ijven, citroenen, amandelen, sinaasappelen en vijgen. Daar vindt men de streken van de altijd-groene loofboomen. Er zijn meestal regenrijke, zachte winters en heete, droge zomers. Men verbouwt er niet alleen tarwe, maar

Sluiten