is toegevoegd aan je favorieten.

De voeding van het kind in het eerste levensjaar

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

II. OVER GEWICHTSTOENEMING VAN DEN ZUIGELING.

Indien de zuigeling het voor hem passende voedsel in genoegzame hoeveelheid ontvangt, dan valt hij althans in de eerste levensmaanden na de voedselopneming in slaap en slaapt eenige uren rustig door, hij braakt niet, de faeces zijn van normale qualiteit, quantiteit en frequentie, de urine wordt rijkelijk afgescheiden (05 pCt. van het water van het voedsel verlaat met de urine het lichaam; op 100 cM3. voedsel scheidt het kind 08 cM". urine uit (Camerer), het kind heeft een gezonde tint, vertoont geen anaemie en bij het wegen vindt men een geregelde toeneming van het lichaamsgewicht.

Het gewicht van den voldragen neonatus bedraagt 2500 tot 5000 gram. Het gemiddeld gewicht is bij jongens 3300 gram, bij meisjes 3000 gram. Tweelingen, zelfs a terme geboren, wegen bijna altijd minder (2000—2400 gram). Eerstgeborenen zijn over het algemeen 160 a 100 gram lichter dan later geboren kinderen.

In de eerste 3 ii 4 levensdagen neemt het gewicht af, daar met het meconium, de urine en langs longen en huid vaste, vloeibare en gasvormige producten het lichaam verlaten, terwijl de voedselopneming nog spaarzaam is; in het geheel bedraagt dit gewichtsverlies Vu—Vi« van het lichaamsgewicht (170— 222 gram). Bij borstkinderen is dit verlies binnen 8 dagen hersteld, bij kunstmatige voeding duurt het ook onder normale omstandigheden 1 a 2 dagen langer. Hoe slechter ontwikkeld het kind ter wereld komt, a terme of praematuur, des te langer duurt de vermindering in lichaamsgewicht en des te langer duurt het ook, eer het initiaalgewicht weer is ingehaald. Het gewicht bij de geboorte heeft ook op dat van het einde van le levensjaar grooteren invloed dan de aard deivoeding (vrouwen- of koemelk).

Bij de physiologische gewichtstoeneming van bor^kinderen kan men volgens de onderzoekingen van Bouchaud en Quetei.et, van Fleischmann en van Hahner drie verschillende typen onderscheiden.