is toegevoegd aan uw favorieten.

De voeding van het kind in het eerste levensjaar

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

melk, ondanks het groote aantal microorganismen, dat zij bevat. Dit zou niet het geval zijn, als de waarden in de derde en vierde kolom relatief even hoog waren geweest als bij melk No. 2.

In Amerika, het land waar de zuivelwetenschap zulk een hoogen trap heeft bereikt, wordt de volgende zg. „Curd-test" in praktijk gebracht (fig. 21 en 22).

Men doet een proefje melk stremmen door middel van leb; de wei, die het grootste deel van de melksuiker bevat, wordt verwijderd en het coagulum gedurende eenige uren op lichaamstemperatuur gehouden. Bij normale gisting wordt melk zuur, omdat de melksuiker door de melkzuurbacteriën wordt omgezet in melkzuur; het coagulum dat hierbij onstaat, is vast en gelijkmatig van samenstelling. Indien evenwel ontleding

Fig. 22. Lebstremsel van melk, waarin de gasvormende bacteriën do overhand hebben. (Naar Russell).

van eiwit plaats vindt of andere bacteriën aanwezig zijn, die de proteïnestoffen aantasten, dan vinden deze microörganismen voor hunnen groei een geschikten voedingsbodem in het coagulum, dat weinig suiker bevat, en overwoekeren zij de melkzuurbacteriën. Hunne tegenwoordigheid blijkt uit gasvorming, waarbij het stremsel rijst als brooddeeg, of uit het ontstaan van stinkende stoffen door de rotting van het eiwit. Een dergelijk resultaat van deze „stremmings-proef" neemt men