is toegevoegd aan je favorieten.

De voeding van het kind in het eerste levensjaar

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

waar onder alle mogelijke voorzorgsmaatregelen gewonnen en verwerkte koemelk van elke gewenschte samenstelling, kant en klaar voor het gebruik verkrijgbaar is.

Rotch heeft verschillende formules aangegeven voor de samenstelling van het voedsel, dat aan gezonde zuigelingen op verschillende leeftijden moet worden verstrekt. Volgens deze formules worden dan ook in de laboratoria de verschillende standaardsoorten bereid. Bovendien kan elke arts voor elk kind een recept geven, volgens hetwelk het voedsel wordt gereedgemaakt. De directie van elk laboratorium heeft te beschikken over een kudde uitstekende koeien, die op uitnemende wijze, zoo hygiënisch mogelijk, gestald en gevoed, bovendien op geregelde tijden met de tuberculineproef op tuberculose worden onderzocht.

De melk wordt aseptisch opgevangen en met de meest mogelijke voorzorgen naar het laboratorium verzonden, waar men haar centrifugeert, zoodat room met 10 pCt. vet wordt verkregen. Door dezen room in bepaalde verhouding te vermengen met een zekere hoeveelheid afgeroomde melk, waarvan het eiwitgehalte nauwkeurig is vastgesteld, en met een 20 pCt.'s oplossing van melksuiker in gedestilleerd water, kan door den chemicus in het laboratorium melk van elke gewenschte samenstelling volgens recept worden bereid. Zoo luidt bijv. een recept voor een gezonden zuigeling van 'i weken aldus:

r, Fat 3.00 per cent.

Milk-sugar . . . , "-"0 * ••

Proteids . . . , 1-50 » «

Reaction slightly alkaline

Heated (16<• F.)

12 tubes, eacli 2 ounces.

Om het alkaligehalte te verhoogen wordt gewoonlijk per loó gram van het mengsel 5 gram kalkwater (lime-water) toegevoegd. Na de verhitting wordt de melk snel afgekoeld. De fleschjes worden met watten afgesloten en in

15