is toegevoegd aan je favorieten.

De voeding van het kind in het eerste levensjaar

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

tevens een deel van het vet en van den suiker mee. Om die reden wil Marfan dan ook nog 2 pCt. melksuiker toevoegen.

Volgens Marfan nemen de zuigelingen de gehumaniseerde melk gaarne en verteren zij die ook tamelijk goed, waardoor de ontlasting er uitziet als die bij borstkinderen. Niettemin meende Marfan bij zijn eigen methode een betere toeneming van het lichaamsgewicht te kunnen constateeren.

Een voordeel van Vigier's melk is, dat de room niet door centrifugeeren is verkregen en dus de natuurlijke emulsie van het vet niet is gestoord.

Op ongeveer gelijke wijze als de gehumaniseerde melk van Vigier wordt in Engeland de zoogenaamde „humanized milk ' bereid.

b. Weener zuigelingenmelk volgens Monti.

In 1890 werd door Monti een methode aangegeven, om melk met wei te verdunnen, waarbij echter in tegenstelling met het boven besproken praeparaat van Vigier geen room wordt toegevoegd. Deze melk is te Weenen onder den naam van „Siiuglingsmilch" bekend.

1 Liter zuivere melk, van een zoo hoog mogelijk vetgehalte, wordt tot 35° C. verwarmd en vervolgens wordt daaraan toegevoegd 1 gram Fransch lebpoeder, opgelost in 40 gram gedistilleerd water, welke oplossing telkens versch moet worden bereid. Dit mengsel laat men dan 25—30 minuten rustig staan, totdat zich een geleiachtige massa heeft gevormd, waarna het andermaal wordt verwarmd tot 08° C., thans met het doei, de leb onwerkzaam te maken. Ten slotte laat men het afkoelen en filtreert het door een zijden doek.

Volgens een later voorschrift van Monti (1900) bereidt hii thans de wei aldus: 900 gram koemelk worden verwarmd tot 40° C., vervolgens voegt men er 2 theelepels Fransche lebessence aan toe. Nadat stolling ingetreden is, wordt de massa geschud en gefiltreerd door een zijden doek, waarna het Altraat tot 00° C. wordt verwarmd.