is toegevoegd aan je favorieten.

De voeding van het kind in het eerste levensjaar

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Naar Neumann meent, is misschien eenig voordeel gelegen in de omstandigheid, dat in deze praeparaten een deel van het amylum in onoplosbaren toestand aanwezig is en bij het koken alleen maar tot stijfsel wordt, omdat suiker, opgelost in een slijmerige vloeistof beter wordt verdragen dan in enkel water opgelost.

De melkhoudende kindermeelsoorten zijn eigenlijk bestemd om, uitsluitend met water aangemengd, als soep of pap te worden toegediend, maar in de praktijk bereidt men ze soms ook met verdunde melk.

Bij al deze fabriekmatig bereide praeparaten is een gebruiksaanwijzing bij de verpakking gevoegd, welke men kan volgen, daar het natuurlijk niet mogelijk is, al de verschillende verhoudingen van meel tot water of verdunde melk uit het hoofd te kennen, evenmin den duur van het koken, voor elke kindermeelsoort vereischt.

Mellin's food mag niet gekookt, doch alleen in warm water worden opgelost, omdat het anders te slijmerig van consistentie zou worden.

Enkele der meest gebruikte kindermeelsoorten willen wij nog nader bespreken.

Nestlé's kindermeel of farine lactée wordt bereid uit in vacuo gecondenseerde en vervolgens geheel ingedampte melk. die, tot poeder gewreven, vermengd wordt met fijngewreven korst van dubbelgebakken tarwebrood, waarvan het amylum door het bakken ten deele is omgezet in dextrine en suiker en waaraan bovendien nog suiker is toegevoegd. Het praeparaat heeft een aangenamen smaak en wordt door de zuigelingen gewoonlijk een poos lang gaarne genomen. Het is geschikt als aanvullend voedsel na het eerste halve levensjaar (in de flesch 1:10 water, als pap 1:5 water). Eigenlijk is het de bedoeling, dit meel niet met melk, doch enkel met water te bereiden, maar men kan het desnoods ook wel met verdunde koemelk (1 op 4) laten gebruiken. Bij dyspepsiën van jongere zuigelingen kan men tijdelijk farine lacteé als uitsluitend voedsel