is toegevoegd aan uw favorieten.

Het leven en de werken van Gerrit Dou beschouwd in verband met het schildersleven van zijn tijd

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

110* Zelfportret. Weonen, Czernin 176.

Hij leunt uit een boogvenster, waarachter 1. een opgenomen blauw gordijn hangt. De r. hand hangt buiten het raamkozijn, in de 1. houdt hij palet en penseelen. Het hoofd is met een baret gedekt. Op den achtergrond een schildersezel, waarboven een chineesohe parasol tegen de stof.

Gem. op eea papier onder de vensterbank: G. Dou Leyde ..., Aetatis...; in gotliisclic letters. P. 24X28. Reeds 1863 iu die collectie. (Parthey). Moes 30.

110a. Copie,

gemerkt «Leyden 1672» op het slot te Neurenberg.

111. Zelfportret

met palet in de hand, staande aan een raam. Een pleisterbuste ligt op de vensterbank.

P. 23X18. Boven rond. Is gelithograpbeerd. — 1829 in de coll. Ed«'. Gray te Londeu. Moes 19. Sm. 100.

112. /elfportret,

met palet en penseelen in de 1. hand. Hij staat in een venster en slaat met de r. hand de bladen van een groot boek om, dat op de vensterbank ligt. Ilij is gekleed in een donkerbruine jas, donkerblauwen mantel, omboord met goud galon, licht blauwe toque. Een tapijt hangt over de vensterbank en bedekt gedeeltelijk het daaronder aangebraohte relief van Duquesnoy. Een pot met anjers staat op den voorgr. en een wijnrank groeit langs de kant van het venster, waaraan een kooi met vogel hangt. Op den achtergr. een ezel met een open zonnescherm boven er aan bevestigd, tegen de stof.

P. 48XS9è- p- A- Tardieu se ln 1754 in de coll. Voyez d'Argenson Gekocht 1825 door J. Erard, Parijs, voor fr. 25.000. Verk. Erard. Parijs, 1832 fr. 19.250. Coll. Et. Ie Roy. Coll. Kalkbrenner, Parijs in 1842. — Moes 22. Sm. 101, s. 60.

113. /elfportret

met palet en penseelen was in de verzameling van Jacob II van Engeland.

114. /elfportret.

Hij zit in Rembrandt's atelier, links, op een lagen zetel, bedekt met een grijs-groen kleed, naar r. gewend, drie kwart van voren gezien, den toeschouwer aankijkend. Op zijn hoofd een blauw baret. Gekleed in een bruin-grijs wijd kleed, om het middel met een sjerp bevestigd. In de 1. hand houdt hij palet en penseelen. Vóór hem r. een tafel met een blauw kleed, waarop een groot open boek, eenige kleine boeken, een mandoline, een schedel, ganzepen en inktkoker. Achter de tafel een ezel met een groot stuk er op. Op den grond een globe, een pleisterkop en een rol papier. Aan een zuil 1. een turksch zwaard.

Gem. op de rol papier: G. Dou. In den catalogus der collectie Sedelmeyer te Parijs (1894, no. 8) als portret van Rembrandt. Reprod. in dien catalogus.