is toegevoegd aan uw favorieten.

Technische wenken voor den boekdrukker

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Hen metalen voet blijft op dezelfde hoogte. Ook heeft men daarbij geen last van kromtrekken.

Hel Oliën (ler Machines.

Bij het oliën der machines hebben velen de verkeerde gewoonte, de olie, welke meestal buiten het gaatje gespoten wordt, niet weg te vegen. Natuurlijk verhardt die dan en veroorzaakt verstopping.

Als men met olie inspuit, moet men het overvloeiende vocht steeds wegwisschen met een doek of met poetskatoen. Heeft men echter slechte kwaliteit poetskatoen, zoo moet men dit niet gebruiken van wege de stof en kleine draadjes, welke het bevat. Wrijft men hiermede over de gaatjes, zoo zal er steeds vuil in de buisjes komen, wat natuurlijk bij elke inspuiting dieper en dieper indringt.

In een massa fabrieken geraakt het poetskatoen dan ook uit de mode. Men gebruikt daarvoor in de plaats dun vloeipapier, dat veel meer stofvrij is dan poetskatoen. Dit papier zuigt de olie even snel op, terwijl men de smeerbuisjes reiner houdt.

Waaier niet radjes.

Om het smetten, door den waaier (uitlegger) veroorzaakt te voorkomen, kan men de latjes laten voorzien van stervormige radjes, uit blik vervaardigd. Deze radjes moeten zóó bevestigd worden, dat ze gemakkelijk

kunnen draaien.

Ook ruw schuurpapier voorkomt het smeren, doi h bovenbedoelde radjes zijn beter voor dit doel geschikt,