is toegevoegd aan uw favorieten.

Een Rus te Delfzijl

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

familie in Delfzijl te bezoeken, werd hij buiten de poort geleid. Voor Geert van Dijk was het echter een voldoening te weten, dat zijn moeder in Farmsum nu een beschermer te meer had.

De Engelsche oorlogsschepen, die af en toe den Eems waren opgezeild, konden door 't ijs niet naderen en lagen in de buurt van Emden werkeloos.

De strenge vorst gaf de mannelijke bevolking van Delfzijl eenige afleiding, doordat men gedwongen werd dagen achtereen de grachten open te hakken.

Toen eindelijk voor goed de dooi inviel, werden echter in bijna alle gezinnen zuchten van verlichting geslaakt: aan brandstof was in den laatsten tijd haast nog meer gebrek geweest dan aan levensmiddelen.

Wasi en Jan Pontier, als steeds hun tijd verdeelend tusschen hun lessen bij den luitenant en den dokter en wat rondslenteren hier en ginds, overal waar maar wat te beleven viel, liepen op den eersten voorjaarsachtigen dag de Marktstraat door met het doel eens te gaan kijken bij de poort naar de sluis, waarvan de deuren nog steeds gesloten waren en niet geopend konden worden, zoodat er in ruim een maand geen druppel water was afgevoerd. Ten gevolge hiervan stonden nu na den dooi de laag gelegen weilanden tusschen Delfzijl en Appingedam reeds heelemaal onder.

Vóór de jongens evenwel bij de poort waren, werden ze opgeschrikt door iets, dat hen deed weghollen, zoo vlug ze konden. Wat was er gebeurd?