is toegevoegd aan uw favorieten.

Tandraderen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

den cirkel (fig. 26). Deze lijn zal van den cirkel en van de raaklijn aan den cirkel in 't einde van bovengenoemde middellijn vrij nauwkeurig gelijke stukken afsnijden (bg AC = AC').

Is x niet grooter dan 30°, dan is de fout kleiner dan Wïïö Trekt men de snijlijn niet uit B maar uit B' (I^B — 8/iooo X ^ R)? dan is de fout (x < 30°) niet grooter dan Vioo ooo R-

C. Tandraderen voor evenwijdige assen.

Voorwaarden, waaraan de ingrijping moet voldoen.

Veronderstel: men heeft twee assen I en II (fig. 27) en op ieder van deze twee assen een uitstekenden arm, welke beide armen tegen elkaar liggen op de manier, als aangegeven in fig. 8 III. Draait nu as I volgens de pijlrichting, dan drukt de arm op deze as tegen dien op as II, waardoor de laatste eveneens gaat draaien. De verbindingslijn I-II noemen we de centraal.

De druk, die beide armen op elkaar uitoefenen, is gericht volgens de gemeenschappelijke normaal van beide elkaar aanrakende krommen (tandflanken). Stel: deze druk heeft oen grootte van K KG. Hij veroorzaakt vooreerst een uit elkaar di ukken der assen en daardoor bij draaiing, wrijvingsverliezen in de tappen. Noemt men de drijvende kracht op de steekcirkels in. de richting der raaklijn T en de druk der assen op elkaar A, dan is: