Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

een reuzegrot van boven open, en dan die bergen telkens anders, die vele bochten, dat doorschijnende, dan weer waasachtige water, als van een andere wereld, gewoon niet na te vertellen. In Thun namen de vrienden eenvoudig weer een kaart, en mee ging het naar Hotel Bernerhof, vijf dagen, met toertjes naar Freiburg, Murten, en in Bern zelf natuurlijk het eerst: de Berenkuil!

— Wel prettig, zoo'n uitstapje! vielen ze van verschillende kanten bij, opgefleurd en goed gestemd door zijn meesleepend gepraat. Zijn oogen zeien nog meer dan de illustreerende woorden.

— Gewoon heerlijk! bevestigde hij, zoo enkele dagen in een first-clas hotel te logeeren, een kamer te hebben op de eerste verdieping, te dineeren aan aparte tafel, met Sect!

Allen lachten, ermee instemmend. Geen wonder, dat wou ieder wel! In van Beelen's vertellen hoorde Anna Paulowna de weerklank van haar eigen aanvoelingen, hoorde zij onder woorden brengen wat zij in zich zelf verborgen wist. Behoefte had zij aan komfort, aan de geriefelijkheden van het goed-ingerichte leven, aan omgang met gelijken in stand. En nu hij zoo rond ervoor uitkwam, zoo smakelijk door vertelde, genoot zij instemmend ervan mee. Voor een oogenblik leek het haar, alsof zij weer in zoo'n hotel zat, het fijne glaswerk, de uitgezochte spijzen voor

Sluiten