is toegevoegd aan uw favorieten.

De hygiëne in het schoolleven

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

het regenboogvlies zwelt het vaatvlies in zijn voorste gedeelte aan tot een dikken gordel die de ci li air spier k genoemd wordt. Deze ciliairspier speelt bij het zien een grooten rol daar het ons door de werking van deze spier mogelijk wordt, ons oog in te richten voor het zien op verschillende afstanden; wij noemen dit accommodeer en, en de ciliairspier waarmee wij dit kunnen doen, heet de accommodatiespier.

Het 3e oogvlies is het netvlies c dat zich naar voren slechts uitstrekt tot de ciliairspier. Niet overal heeft het netvlies gelijke dikte, in het meer naar achteren gelegen gedeelte, is het netvlies ongeveer 3 maal dikker dan in het voorste gedeelte.

Niet aan de achterste pool, maar iets aan de neuszijde bevindt zich de plaats waar de gezichtszenuw l het oog binnentreedt, waardoor het oog met de hersenen verbonden is. Aan de buitenzijde van de plaats waar de gezichtszenuw het oog binnentreedt, vindt men de gele vlek m, d. i. de plek waarmee wij het scherpst zien.

Het netvlies bevat de voor licht gevoelige elementen die verbonden zijn met de uiteinden van de zenuwvezels van den gezichtszenuw. Met het netvlies zien wij dus eigenlijk; is bijv. een gedeelte van het netvlies door bloeduitstorting verwoest, dan kunnen wij met dat gedeelte ook niet meer zien. Het netvlies bestaat uit een tiental verschillende lagen, waarvan de laag die de zoogenaamde staafjes en kegeltjes bevat de gewichtigste is. Hoe verder het netvlies verwijderd is van de achterste oogpool, des te minder voor licht gevoelige elementen zal het bevatten. Uaar, waar het netvlies de ciliairspier bereikt heeft, zijn zij geheel verdwenen en blijft alleen de donker gekleurde laag over. De gele vlek, de plaats waar wij het scherpst meê zien, bevat alleen kegeltjes.