is toegevoegd aan uw favorieten.

De hygiëne in het schoolleven

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

schijnlijk verbetering geeft, maar in werkelijkheid zijn toestand verergert. Voor het maaglijden wordt het eene middel na het andere gebruikt; en natuurlijk zonder succes. Dat de oorzaak van hun lijden gezocht moet worden in het geregeld gebruik van wijn, bier, cognac, brandewijn enz., wordt gewoonlijk niet geloofd en de verklaring dat men, ook zonder ooit dronken te zijn, lijdende kan zijn aan alcoholisme, gaat meestal het eene oor in en het andere uit.

Als alcohol in de maag is gebracht en daar de bovenbeschreven veranderingen veroorzaakt heeft, wordt hij verder gevoerd. De bloedvaten van den maagwand nemen den alcohol op en voeren hem in de eerste plaats naaide lever, waar hij ook evenals in de maag, ontstekingachtige toestanden kan veroorzaken. Het vet dat de mensch in zijn voeding tot zich neemt, wordt door de gal tot een tijn verdeelde brei (emulsie) gemaakt, waardoor het gemakkelijk door de darmvlokken kan opgenomen worden. De gal, die dus bij de vetopname een groote rol speelt, wordt gevormd in de levercellen, en deze maken weer een deel uit van de lever. Worden nu de levercellen ziek onder den invloed van den alcohol, dan zullen zij ook onvoldoende gal afscheiden en waar de galafscheiding beperkt is, laat ook de opname van vetten te wenschen over en hierdoor is weder een nieuwe stoornis in de spijsvertering te voorschijn geroepen.

Bij dit leverlijden, dat van zéér ernstigen aard kan zijn, is de lever dikwijls zóódanig in haar grootte veranderd, dat zij in sommige gevallen veel grooter kan worden dan in normalen toestand. In andere gevallen is de lever daarentegen verkleind.

Is de lever vergroot, dan komt dit gewoonlijk hierdoor, dat vet om en in de lever is afgezet en het le ver weefsel