is toegevoegd aan uw favorieten.

"Oost en West"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Batik's. V. Sëmarang (nos 469—488).

Mevr. Grallois, geb, Hester.

474. Een saroeng Franqueniont met veel groen in het lichaam; de vereuropeeschte kapala aan 't eene uiteinde met veel rood.

475. Een dergelijke saroeng Franqueniont, het lichaam blankgehouden met paradijsvogels (manoek dewata), de kapala aan 't eene uiteinde met 2 rijen sprekende toexnpal's (torens), om en om blank en groen.

476. Een meer moderne Sëmarangsche saroeng, patroon „tambal" (lappendeken), aan de eene zijde sterk met goudvlies versierd (kain pradan); de kapala met sprekende toempal's (torens) aan 't eene uiteinde. De bovenkant der saroeng, daar waar deze gedragen moet worden, niet met goud versierd. Rijk.

Mevr. Burgersdijk.

477. Een saroeng Franqueniont, rood van grond niet blauwgroene wijngaardbladen; de kapala aan 't eene uiteinde niet ook veel rood, en van binnen zwart. Goed type.

Mevr. Van Baak, geb. Van Delden.

478. Een saroeng, met zwaar-gestreept veld, patroon „ blabagan " (breede liniaal), met vrij veel groen en allerlei poppen in de blanke banden, en daaronder een aandoenlijke verklaring in Maleisch; de kapala aan 't eene uiteinde. Type in den geest der kaiii's Franqueniont.

Mej. Van Lennep.

479. Een saroeng van zeer licht-roomkleurigen grond met daarop hanen-figuren in zacht grijsblauw; de kapala al wat vereuropeescht, aan 't eene uiteinde van het doek. Week maar mooi.