is toegevoegd aan uw favorieten.

Populair geneeskundig handboek "Methode Raspail"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Kook den zoethoutwortel in het water, voeg er den azyn en brandewijn bij, zijg het door een trechter in den hals waarvan men een bosje lavendel, thijm of andere geurige kruiden heeft gedaan. Dit is een uitstekende drank voor hen die des zomers in de brandende zon moeten werken.

§ 2. Gezondheids-likeuren.

49. Curarao of likeur van oranjeschillen. Men late gedurende veertien dagen 50 gram gedroogde oranjeschillen in een liter gewonen brandewijn trekken, en schudde dit van tyd tot tijd goed om. Na verloop van dien tijd smelte men op een zacht vuur een half pond suiker in geëvenredigde hoeveelheid water en menge dit, onder aanhoudend schudden, in den brandewijn waarin de oranjeschillen ztfn afgetrokken.

2o. Likeur van oranjebloesem.

Voorloop van 56° 1 Liter.

Gewoon oranjebloesemwater '/» „

Suiker. 1» „

3°. Dessertwijn.

Om van beide soorten kunstwijn een dessertdrank temaken, behoeft men slechts de hoeveelheid brandewijn, of betei gezegd alcohol, te vermeerderen. Zoo heeft men bij 14 ii lódeelen alcohol van 82° op 100 deelen gewoon water een mengsel even sterk als Bordeaux-wijn; 20 deelen alcohol van 82» op 100 deelen water, een mengsel van de sterkte van Xereswijn; 22 deelen op dezelfde wijze Malaga in 23 deelen alcohol.

Port en Madera.

Wil men den kunstwijn het vereischte bouquet geven, dar den wijnsoorten eigen is, zoo geschiedt zulks gemakkelijk op de volgende wys: Men laat in den alcohol een zeer kleine hoeveelheid rosmarijn, melisse, lavendel, benzoë, violenwortel, engelwortel, citroen- of oranjeappelschillen of ook wel een centigram aloë trekken.

Om de samentrekkende eigenschappen van sommige wijnen na te bootsen, laat men in het te gebruiken water een halven vierkanten duim granaatappelschil trekken of een weinig citroensap druppelen.