is toegevoegd aan uw favorieten.

Populair geneeskundig handboek "Methode Raspail"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

kamfer spiritus of met pijnstillend water niet staken voordat de goede uitslag verzekerd schijnt. Intusschen moet men kaïnferazyn (162» op een gloeiende schop branden, en den lijder desnoods een bad (107) doen nemen.

289. Diarrhee, Dyssenterie of Bloedloop (Roode loop).

Oorzaken. Diarrhee, loop, wordt veroorzaakt door het indringen van parasieten in de galbuizen en van zuren in de dunne darmen. Dyssenterie ontstaat (in gevallen waarin zij niet het gevolg is van vergiftiging) door het indringen van bacteriën in de dikke darmen of door ophooping en verdikking van een kalkaardig bezinksel van wijnsteenzuur, het gevolg van het nuttigen van onrijpe en wrange vruchten, wier sappen de slymhuid aandoen (818).

Verschijnselen. Bij diarrhee zijn de ontlastingen vloeibaar en gewoonlijk geel, slijmachtig, soms donkergroen. Bü dyssenterie (roode loop) zijn z\j met bloed vermengd. Men begrijpt dat een dergelijke toestand niet lang kan voortduren zonder verstoring der spysverteringorganen.

Behandeling. Wormafdrijvende lavementen (192); hygiënische letfregel (254); compressen van pijnstillend water (203) op den onderbuik, afgewisseld door compressen van kamfer spiritus; (143. 2°) wormafdrijvende pappen < 168), driemaal inwendig kamfer (122); nu en dan een stukje granaatschil (184) ter grootte vj,n een halven gulden, dat men met een vierde van een glas zout limonade (234) naar beneden spoelt. Maar meesttijds verdwynt de aandoening op een verrassende wyze door het drinken van een glas ongesuikerde gezondheids likeur (49. 4°). Zijn ingewandswormen de aanleidende oorzaak, dan neme men deze kuur niet te baat, maar volge (329). Bij misbruik van onrijp fruit zet men lavementen van (192) een paar gram koolzure potasch, en neemt een afkooksel van borago (232) in, daarop ricinieolie inwendig (219) en in een lavement (191). Men brengt ook kamferbougies (155) in den aarsdarm. Zie koliek (287), steen (328) en ingewandswormen (329).

290. Buikopzetting of Trommelzucht.

Verschijnselen en oorzaktn. Opblazing der ingewanden, der buikholte en van het cellenweefsel, door ontwikkeling