Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

weer veranderen in kippesoep. Hoe kan een verstandig mensch kippesoep willen geven als er later kapuin op tafel komt. Dat is toch dubbelop!"

Hij wist, dat de oudjes vóór de groentesoep waren. En nu begonnen ze beiden te klagen over David, die zoo „eigengereid" was, die alles zelf wilde doen, „alsof hij de bruigom was."

's Avonds nog, op aandringen van Saartje, die wèl wist, dat Stijntje er weer achter zat, die kippesoep wou hebben omdat zij, Davids moeder, voor groentesoep was, waren de twee oude menschjes, stapje voor stapje, oververmoeid van visite-gepraat en gepeins over 't aanstaande feest, naar de Kalverstraat gegaan.

„David, je doet je ouders wat 'n verdriet 'an. Hebben wij dat an je verdient?" had Saartje gevraagd.

„Wat is er nou weer?" had David met een glimlach geantwoord.

„Dat zal je niet weten . . . Mooi van je, om een paar ouwe menschen, die nog een paar dagen levens hebben, te dwingen tegen den nacht naar je toe te komen ..."

„Ik dwing u toch niet... waarover heeft u hèt?..."

„Waarover ik het heb? Wat een brutaalheid om zoo zijn ouden moeder aan te spreken . . . Maar ik weet het wèl, dat jij het niet bent. Mijn David is niet zoo . . . 't is je vrouw, die er achter zit. . . en ik zeg, dat het groentesoep moet zijn . . . anders kan je bruiloft vieren zonder mij ..."

De uiteenzetting was gevolgd. David had bezworen, dat hij geen woord met Ricardi over soep had gesproken, ,,'k Zal mijn lippen verbranden bij de eerste lepel, dien ik er van drink, als ik met Ricardi een woord over soep gekikt heb. Hij komt niet eens op de bruiloft."

Maar ondanks dezen vloek, had Saartje koppig blijven gelooven in Ricardi's woorden.

„Wat? Ricardi niet op de bruiloft? Zoon fatsoenlijk, bekówet man, die, geen Sjabbes verzuimde hun, twee ouwe menschen, een visite te brengen. Die zou eerst recht genoodigd worden, anders bleef zij, Saartje óók thuis!"

Toen David, later, nadat vader en moeder gerustgesteld naar huis waren gegaan, Ricardi ter verantwoording had geroepen, had deze een slim gezicht gezet:

Sluiten