Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zingen... Wéét u, daarom heb ik me bij 'm bij gemaakt.. ."

Hij hield plotseling zijn mond. Hirschfeld's felle blauwoogige blik rustte op hem. Nathan rilde, kromp ineen.

Molly zag het, voelde verzèt in zich komen, dat Nathan voor Hirschfeld beefde, voelde Nathan, die met haar was opgegroeid, van wiens waarachtige trouw zij overtuigd was, als een déél van haarzelve, hij, wiens jeugd samengewikkeld was met de hare.

,,Ik had je gezegd, van morgen vroeg bij mij te zijn Souget!' zeide Hirschfeld verbeten.

„Hoor eens, vandaag is 't feest. . . neen mijnheer Hirschfeld,. hier geen zaken . . . voor vandaag is alles door de vingers gezien Nathan. Maar denk er aan, als wij Orelio willen laten zingen, zijn wij daar zelf mans genoeg voor . • • Dank je wèl voor je bloemen ... Lucie laat mijnheer Souget eens proeven...."

De kleine Lucie, het blanke, witte gezichtje, met de fijne trekken, ernstig door 't en bandeaux opgemaakt zwarte haar, in haar wit kleedje, half lang, met een rokje in klokvorm, de witsatijnen schoentjes goed zichtbaar er onder uit, kwam lief naar Nathan toe, hield hem het mandje met bonbons voor.

Nathan week uit, boog zich naar 't mandje, nam een rose fondantje, stopte het in den mond van Lucie en tot De Leeuw:

„Patroon, as je dat ziet, zoo'n prinsessie, ga je dan niet ja gelooven, dat er engelen in de hemel zijn ... Ik feliciteer u . . . van harte ... u zult al het geluk beleven, dat u verdient ... en mevrouw De Leeuw, God geve u dat geluk bij al uw dochters.''

Hij stak zijn hand uit, drukte die van den patroon en van Stijntje.

„Ik ben wèl niet uitgenoodigd patroon, maar ik neem u 't niet kwalijk. Men heeft zooveel an zijn hoofd en wat is iemand die maar bediende is geweest, al heeft-ie ook tien jaar lang trouw en eerlijk zijn best gedaan . . . Die is niks . . . kan elk oogenblik an de straat gezet worden ..."

„Maar je bént uitgenoodigd. . .. Eduard heeft je zelf de invitatie toegezonden... Is 't niet Eduard?"

„Neen vader ... er waren drie postzegels te kort. Die drie kaarten zijn eerst gistermiddag weggestuurd . .

„Dan zal jouw kaart daarbij zijn en door den Zondag te laat zijn aangekomen . . ."

Sluiten