Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

te bewonderen: een boog, een zuil, een venster, een poort, een kapel, een gevel.

In allerijl bezochten zij het merkwaardigste van het (zeer) merkwaardige: de hoofdkerk, wier onmetelijken omvang men van buiten niet kan vermoeden: zij bestaat uit vijf schepen, en beantwoordt aan het ideaal van een christelijk-gothischen tempel: ernstig, zacht en rustig.

— Wel (pues) het lijkt meer een koninklijk paleis, zie D. Gustavo, dan een kerk.

\ an dit kerkpaleis (palacio-iglesia) gingen zij naar Santa Maria la Blanca, de gewezen Sinagoge; dadelijk daarop naar Santa Maria del Transito, en van daar naar de wapenfabriek Wat een mooie (sup. abs.) stad! — riep Riera uit. — En laat men niet zeggen, dat ze geen industrie heeft: hier worden niet alleen de beste degens vervaardigd maar ook het beste marsepein (pl.) van de wereld.

Het Alcazar, dat zij voor het laatst bewaarden, scheen hun prachtig: een omvangrijk vierkant paleis, geflankeerd door vier torens, omgeven door gekanteelde muren en met een voorgevel, die een model is van strengheid en sierlijkheid (un modelo de scvera elegancia).

Ejercicio 97. Tema.

Madrid.

Daar onze reizigers hun verblyf in de keizerlijke stad niet lang (por mucho tiempo) konden rekken, keerden zij terug naar Castillejo om den trein te nemen naar Madrid, en 11a weinige uren deden zij hun intrede in de residentie (la coronada villa).

De hoofdstad van Spanje met haar 470,000 inwoners maakte op hen een uitstekenden indruk; zij bezochten (tr. zagen) de Museums van schilderijen, van Natuurlijke Historie,

Sluiten