Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

+ Acidum aceticum.

Azijnzuur.

Vloeistof, bestaande uit 30 pet. CH3.COOH en 70 pet. water.

Kleurlooze, heldere, zure, prikkelend riekende vloeistof, die in elke verhouding met water en met alkohol mengbaar is en bij verwarming geheel vervluchtigt. Soortelijk

gewicht 1,041.

Een mengsel van Azijnzuur en water (1 = 5) wordt, na neutralisatie met een alkali, door ferrichloride donkerrood.

Na neutralisatie van Azijnzuur met een alkali mag de vloeistof niet brandig rieken.

Een mengsel van Azijnzuur en water (1 = 5) mag noch door zwavelwaterstof, noch door zilvernitraat van uiterlijk veranderen; evenmin door baryumnitraat, ook wanneer vooraf chloorwater is toegevoegd (zicaveldioxyde).

Hot gas, omwikkeld door inwerking van een stukje zink op een mengsel van 3 cM? Azijnzuur en 6 cM? verdund zoutzuur, mag filtreerpapier, bevochtigd met mercurichloride, binnen 15 minuten niet geel kleuren.

Een mengsel van 20 cM? Azijnzuur en 1 cM? kaliumpermanganaat (1 = 1000) mag binnen 10 minuten niet ontkleurd worden.

5 cM5 Azijnzuur moet ter neutralisatie 26 cM? N. alkali vereischen.

Sluiten