Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Amylum Oryzae. Rijstzetmeel.

Amylum.

Het zetmeel uit de zaden van Oryza sativa, LlNN. Sp. PI. 333.

Zeer fijn, wit, reuk- en smaakloos poeder.

Met 50 deelen water gekookt, geeft Rijstzetmeel een ondoorzichtige stijfsel, die nagenoeg reukeloos is en de kleur van lakmoespapier niet verandert.

Microscopie. Korrels, samengesteld uit vele kleinere korrels, gemiddeld 25 //. lange ellipsoïden. Kleinere korrels polyedrisch, gemiddeld 5 p. in middellijn. Kern vlekje centraal, soms ook door een met lucht gevulde spleet aangeduid, en dikwijls onzichtbaar. Behalve vele losse, kleinere korrels en samengestelde korrels ook talrijke klompen van deze laatste, en soms geheel met zetmeel gevulde cellen. Eencellige haren mogen er niet in voorkomen (havermeel).

Rijstzetmeel mag, bij 100° gedroogd, niet meer dan 12 pet. aan gewicht verliezen en, na verbranding, niet meer dan 1 pet. asch achterlaten.

+ Amylum Solani. Aardappelzetmeel.

Het zetmeel uit de knollen van So 1 anuin tuberosum, Linn. Sp. PI. 185.

Glanzend, wit, reuk- en bijna smaakloos, tusschen de vingers knisterend poeder.

Met 50 deelen water gekookt, geeft Aardappelzetmeel een doorzichtige, blauwachtige, steeds ietwat geklonterde,

Sluiten