Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Balsamum peruvianum. Perubalsem.

De balsem, gewonnen uit Myroxylon Pereirae, Klotzsch, in Bonplandia, V. (1857) 274, door den buitenbast op een of meer plaatsen van den stam weg te nemen en den boom later op die plaatsen bij afwisseling zwak te roosten en dieper in te snijden.

Donkerbruine, in dunne lagen doorzichtige, op het gevoel zalfachtige, doch niet klevende of in draden te trekken, lijvige vloeistof, die aan de lucht niet opdroogt. Reuk eigenaardig aromatisch, eenigszins als vanielje; smaak op de tong zeer scherp, met bitteren nasmaak. Soortelijk gewicht 1,140 — 1,145.

Bij verwarming op een waterbad mag Perubalsem niet naar terpentijn, copaivabalsem of storax rieken en ten hoogste 2,5 pet. aan gewicht verliezen.

Wordt bij ongeveer 500 mG. Perubalsem onder omroeren het dubbele volumen zwavelzuur gedruppeld, dan ontstaat een donkerroode brij, die, na bekoeling met water overgoten, aan de oppervlakte violet is, en die, met water uitgewasschen, aan de lucht spoedig hard en bros wordt.

Perubalsem geeft met spiritus in iedere verhouding een zuur reageerend, zwak troebel mengsel.

Wordt 2 —3 G. Perubalsem, nauwkeurig gewogen, met 10 cM? natronloog en 20 cM? aether gemengd, gedurende een uur herhaaldelijk en krachtig geschud, het aetherische vocht afgescheiden en het uitschudden met 10 cM? aether herhaald, dan moet de verdampingsrest van de vereenigde aetherische vloeistoffen, na verwarming op een waterbad tot constant gewicht, minstens 55 pet. en ten hoogste 80 pet. der hoeveelheid Perubalsem bedragen. Deze rest

Sluiten