Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

+ Chloretum zincicum. Zinkchloride.

ZnCl2.

Wit, sterk wateraantrekkend, kristallijn zout met bijtenden smaak, dat bij verhitting smelt. Zinkchloride is in 0,35 deelen water en ook gemakkelijk in spiritus oplosbaar.

De oplossing in water (1 = 20) kleurt blauw lakmoespapier rood en geeft met zwavelammonium een wit, in zoutzuur oplosbaar, neerslag; met zilvernitraat geeft zij een wit neerslag, dat in ammonia gemakkelijk oplost.

De oplossing in water (1 = 20) mag door baryumnitraat niet troebel en door dimethylamidoazobenzol niet rood worden; na toevoeging van enkele druppels zoutzuur mag zij door zwavelwaterstof niet van uiterlijk veranderen; na met zooveel natronloog gemengd te zijn, dat het eerst ontstane neerslag weder is opgelost, magzij, bij verwarming, geen ammoniak ontwikkelen.

Met 20 cM? water en 5 cM? ammonia moet 500 mG. Zinkchloride een heldere en kleurlooze oplossing geven, die door ammoniuincarbonaat en door natriumphosphaat niet troebel mag worden; wordt uit 10 cM? der oplossing het zink door zwavelwaterstof verwijderd en de vloeistof gefiltreerd, dan mag het filtraat, na uitdamping en gloeiing van de droogrest, geen weegbare rest achterlaten.

De oplossing van 2 G. Zinkchloride in 10 cM? verdunden spiritus moet helder zijn of door 1 druppel verdund zoutzuur helder worden.

Ch loroform urn.

Chloroform.

Mengsel van 99 tot 99,4 pet. CHC13 met 1 tot 0,6 pet. Absoluten Alkohol.

Sluiten