Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gemakkelijk tot een geelwit, naar terpentijn riekend, poeder te wrijven, met welk poeder ook de oppervlakte bestoven is; breuk breedschelpig, scherpkantig, glasachtig.

Hars is zwaarder dan water en smelt op een waterbad tot een taaie, heldere, lichtbruine vloeistof, die in veel sterker mate dan de vaste hars den terpentijnachtigen reuk bezit. Hars is in een gelijke hoeveelheid spiritus, bij verwarming, volledig oplosbaar; deze oplossing reageert zuur. Hars is gemakkelijk oplosbaar in aether, in chloroform, in ijsazijn en in natronloog; in petroleumaether lost Hars niet volledig op.

Wordt 1 G. poeder van Hars, zonder te verwarmen, opgelost in 25 cM? alkoholische l/3 N. kaliloog en na toevoeging van phenolphthaleïne met l/a N. chloorwaterstof zuur teruggetitreerd, totdat de roode kleur verdwenen is, dan moet daartoe minstens 18,6 en ten hoogste 19,3 cM? vereischt worden, hetgeen overeenkomt met een zuurgetal van 180 —160.

+ Cornu Cervi.

Hertshoorn.

Het gewei van het mannelijk dier van Cervus Elap h u s Linn.

Witte of grijze, aan den omtrek vaste, van binnen celachtig-sponsige stof, uit verbeend bindweefsel bestaande.

Voor pharmaceutisch gebruik mag zoowel dienen schaafsel van Hertshoorn (Cornu Cervi rasum), als de krullen, bij het draaien van hertshoornen voorwerpen als afval verkregen (Cornu Cervi tornatum); dit schaafsel en draaisel moet vooraf zeer fijn geknipt worden.

Wordt fijngemaakt Hertshoorn met de 10-voudige hoeveelheid water 1 uur gekookt, dan gaat slechts onge-

Sluiten